01 cze 2022

System żywienia bydła TMR

TMR, czyli z angielskiego Total Mixed Ration to jeden z dwóch podstawowych systemów żywienia bydła. Charakteryzuje się on podawaniem krowom pasz objętościowych i treściwych oraz wszelkich dodatków wymieszanych ze sobą. Taka pasza pełnoporcjowa przygotowana w wozie paszowym jest odpowiednio zbilansowana pod względem składników odżywczych, a także posiada właściwą strukturę fizyczną, która uniemożliwia zwierzętom wybieranie poszczególnych składników. 

Całkowicie wymieszana dawka (TMR) zaspokaja w pełni potrzeby żywieniowe bydła i jednocześnie pozwala uprościć proces zadawania paszy. Ze względów organizacyjnych ten sposób żywienia najlepiej sprawdza się w stadach krów o podobnym potencjale, który przekłada się na ich zbliżone potrzeby żywieniowe. Jeżeli wydajność zwierząt w stadzie jest zróżnicowana, konieczne będzie podzielenie ich na grupy o podobnych wymaganiach i przygotowywanie osobno dawek paszy adekwatnych do ich zapotrzebowania. Z tego względu TMR stosowany jest głównie w dużych gospodarstwach, w których liczebność poszczególnych grup jest na tyle duża, aby komponowanie osobnej dawki było racjonalne.

W przypadku stad mniejszych i znacząco zróżnicowanych pod względem wydajności, a więc i wymagań żywieniowych, stosuje się drugi z systemów żywienia, czyli PMR. Metoda ta zakłada przygotowanie i podawanie dawki bazowej, jednakowej dla wszystkich krów, która następnie jest uzupełniana indywidualnie dla zwierząt o większych potrzebach żywieniowych. Czyli krowy o wyższym potencjale są premiowane dodatkową porcją paszy. 

Ale wróćmy do TMR. Jak właściwie skomponować paszę w tym systemie? Na to pytanie wyczerpująco odpowiadamy w artykule na naszym bloguZapraszamy do lektury!

Dobry TMR, czyli jaki?