16 sie 2023
Czy biologiczne zakiszacze mają potencjał poprawy opłacalności gospodarstwa?
Istnieją dwa kluczowe momenty w procesie zarządzania fermentacją kiszonki:
W czasie zakiszania, gdzie głównym celem jest osiągnięcie szybkiej fermentacji i minimalizacja strat suchej masy przy zachowaniu składników pokarmowych.
Po otwarciu silosu i wydobyciu paszy, gdzie ważne jest utrzymanie stabilności tlenowej w celu ograniczenia strat składników pokarmowych i suchej masy.
W zależności od rodzaju materiału przeznaczonego do zakiszania w jego trakcie i na etapie podawania paszy zwierzętom pojawiają się różne wyzwania:
Niska sucha masa, niski poziom cukrów i/lub wysokie stężenie białka prowadzą do wolniejszej fermentacji i większych strat pokarmowych w kiszonkach.
Kiszonki o wyższej suchej masie i bogate w cukry są bardziej podatne na niestabilność tlenową po otwarciu i podatne na psucie.
Pozostawienie kiszonki bez odpowiedniej kontroli wpływa negatywnie na wartość odżywczą paszy oraz na zdrowie i wydajność zwierząt.
Aby osiągnąć sukces w zabezpieczaniu kiszonek, oferujemy wyjątkowe rozwiązania. Jako ekspert w dziedzinie fermentacji mikrobiologicznej, firma Lallemand Animal Nutrition stworzyła szereg dodatków do zakiszania, dostosowanych do różnorodnych wyzwań związanych z każdym rodzajem paszy.
Zakiszacze te dostępne są w naszej ofercie. O biologiczne zakiszacze Lallemand Animal Nutrition pytaj naszych doradców i w marketach ALDO.
Poprzez odpowiedni wybór inokulantów hodowcy mogą skutecznie chronić wartość odżywczą i suchą masę kiszonek od pola do karmienia zwierząt, jednocześnie optymalizując wydajność i efektywność produkcji zwierzęcej.